Projekt

Ekonomiska möjligheter och brottslighet i lokalsamhället – ett ömsesidigt samband?

Finansiär: Länsförsäkringsgruppens Forsknings- & Utvecklingsfond

Projektledare: Niklas Elert, HFI

Projektperiod: 2024 – 2027

Forskningsprojektet undersöker hur lokala ekonomiska möjligheter (t.ex. företagens omsättning och in- och utträden, branschsammansättningen, sysselsättningen samt fastighetsvärden) och olika slags brottslighet (våldsbrott, narkotikabrott, egendomsbrott, etc.) påverkar varandra över tid i svenska stadsdelar och kommuner. Dynamiken är viktig att förstå eftersom destruktiva spiraler av brott, otrygghet och fattigdom annars riskerar att reproduceras. Specifikt undersöker projektet

 

  1. hur lokala ekonomiska möjligheter påverkar områdets brottslighet,
  2. hur brottsligheten i sin tur påverkar de lokala ekonomiska möjligheterna, samt
  3. hur andra variabler, till exempel inkomster, befolkningstäthet, utbildningsnivå, samt in- och utflyttningsmönster, inverkar på det ömsesidiga sambandet mellan brottslighet och ekonomiska möjligheter.

 

Sambandet mellan ekonomiska möjligheter och brottslighet spelar stor roll för människors trygghet i lokalsamhället. Tidigare forskning underskattar dock betydelsen av att sambandet sannolikt är ömsesidigt, alltså att ekonomiska möjligheter och brottslighet påverkar varandra i en cirkel som antingen kan vara god eller ond. Som ett exempel skulle brottsligheten i ett område kunna bero på begränsade ekonomiska möjligheter, men samtidigt bidra till att minska dessa möjligheter. Det kan också vara så att större ekonomisk aktivitet lokalt leder till fler brott, eftersom fler kunder kan dra till sig fler förövare.

 

Att få klarhet i hur sambanden ser ut skulle också ge nödvändig kunskap om var samhället bör sätta in resurser, vilket är centralt för att kunna vända den negativa utvecklingen i många svenska stadsdelar. Att ta reda på om och i så fall hur utbildning och andra faktorer i lokalsamhället bidrar till att skapa ett väl fungerande lokalsamhälle är också angeläget. Projektet är därmed relevant för såväl kommun och polis som för skolor, fastighetsbolag och näringsidkare.