7 August, 2023

HFI-forskare på internationell konferens i Lyon

Niklas Rudholm, professor vid Handelns Forskningsinstitut, har presenterat resultat från två pågående forskningsprojekt vid den 29de internationella konferensen om ”Recent Advances in Retailing and Consumer Science” som i år hölls i Lyon, Frankrike.

 

Den första presentationen handlade om vilka åtgärder som behöver genomföras för att företag inom handel- och tjänstesektorerna ska anställa fler ungdomar och invandrare. Den litteraturstudie som genomförts visar tillsammans med resultat från Hans Westerbergs nyligen publicerade doktorsavhandling att kostnaden för att anställa måste bli lägre om vi ska kunna nå full sysselsättning i de grupper som idag har det svårt på den svenska arbetsmarknaden. Mer information om projektet finner ni här.

 

Den andra presentationen gick igenom det nyligen publicerade HFI Working Paper No. 28 som studerar förekomsten av prissamordningar på den svenska marknaden för generiska läkemedel. Olyckligtvis är prissamordningar vanliga på marknaden, och leder till merkostnader för stat, region och konsument på mellan 375 och 694 miljoner kronor årligen. Lyckligtvis visar vår forskning också att problemen enkelt skulle kunna minskas genom reformer för att öka prisperiodernas längd och antalet budgivare på marknaden. Mer information samt finner ni här.

Dela denna artikeln: