Projekt

CareLocator – ett verktyg som optimerar placeringen av vårdenheter
Finansiär: Familjen Kamprads stiftelse
Projektledare: Niklas Rudholm, HFI
Projektperiod: 2025 – 2028
Syftet med projektet är att utveckla ett verktyg, CareLocator, som hjälper beslutsfattare inom vården att bättre förstå och analysera tillgängligheten till vårdtjänster. Verktyget är ett webbaserat system som gör det möjligt för användare att inte bara analysera tillgängligheten utan också att väga in det lokala vårdbehovet vid lokalisering av nya vårdenheter. CareLocator riktar sig främst till beslutsfattare inom hälso- och sjukvården utan tidigare erfarenhet av matematisk lokaliseringsanalys, men som vill kunna ta hänsyn till såväl närhet till patienterna som den lokala behovsnivån vid lokalisering av nya vårdenheter.
CareLocator kommer att använda sig av avancerade matematiska metoder för att identifiera optimala placeringar av nya vårdenheter. Den grundläggande idén kan dock uttryckas på följande sätt: föreställ två i övrigt identiska bostadsområden, men där det ena har ett större vårdbehov och där områdena är belägna på ett visst avstånd från varandra längs en vägsträcka. Om man inte tar hänsyn till de olika vårdbehoven blir mittpunkten mellan områdena det naturliga valet av var en vårdenhet bör lokaliseras. I beslutsstödsystemet kommer beslutsfattarna dock också att kunna inkludera vikter som representerar vårdbehov i analysen, vilket gör att vårdenheten i stället kommer att lokaliseras närmare det område vars befolkning är mer benägen att behöva använda den.
CareLocator kommer att utvecklas i nära samarbete med en referensgrupp bestående av personer från Sveriges Kommuner och Regioner, Vårdföretagarna, samt Sveriges Läkarförbund. Referensgruppens medlemmar kommer att ha såväl praktisk som akademisk erfarenhet av vårdlokaliseringar, och CareLocator kommer därför att kunna spridas direkt via referensgruppens medlemmar till lokala beslutsfattare inom vården.