5 June, 2024

Vi söker ny forskare med inriktning mot kvantitativa analysmetoder

Stiftelsen Handelns Forskningsinstitut söker en forskare med inriktning mot kvantitativa analysmetoder.

 

Om jobbet

Vi söker dig som är i början av din karriär och har goda kunskaper i kvantitativa analysmetoder. Du har doktorsexamen, troligtvis inom något av ämnena nationalekonomi, statistik eller datavetenskap, men även annan bakgrund kan vara av intresse om du uppfyller grundkravet att ha goda kunskaper i kvantitativ metod. Hos oss kommer du att utvecklas i en spännande roll som forskare på en dynamisk och kreativ arbetsplats. Känner du att det passar dig ser vi gärna att du söker tjänsten som forskare med inriktning mot kvantitativa analysmetoder!

 

Om rollen

De flesta av oss på Handelns Forskningsinstitut är nationalekonomer och vi jobbar med frågeställningar som täcker företagens tillväxt och dynamik, arbetsmarknaden, stadsutveckling, digitalisering, hållbarhet, med mera. I de flesta fall är slutprodukten av vårt arbete vetenskapliga artiklar som vi presenterar på seminarier, workshops och konferenser, både i akademiska miljöer och i praktiken, för att sedan publicera i internationella vetenskapliga tidskrifter.

 

De huvudsakliga arbetsuppgifterna är datainsamling och databearbetning; datalagring och kvalitetskontroll; dataanalys; presentation av resultat i form av resultattabeller, figurer och text. Du kommer att bli inblandad i forskningsprojektens alla faser, från ansökan om forskningsmedel till spridning av slutresultat och rapportering.

 

Vi söker dig som kan jobba på plats i våra trevliga lokaler centralt i Stockholm. Anställningen är på heltid, med tillträde enligt överenskommelse. En provperiod på 6 månader tillämpas.

 

Vem är du?

Vi söker dig som har en doktorsexamen i nationalekonomi, statistik eller datavetenskap. Du ska ha ett stort intresse av kvantitativa analysmetoder. Du har läst kurser i statistik, ekonometri och datavetenskap och har goda programmeringskunskaper. Du kan ta del av forskningslitteratur och har god förmåga att självständigt ta fram information utifrån data. Du kan webbskrapa och använda dig av andra metoder för att samla in data från internet.

Som person är du samvetsgrann, bra på att samarbeta, flexibel och prestigelös. Du är kommunikativ och uttrycker dig mycket väl i tal och skrift på engelska. Kunskaper i svenska är en fördel.

 

Om Handelns Forskningsinstitut

Stiftelsen Handelns Forskningsinstitut har grundats av Föreningen Svensk Handel och bedriver forskning om handeln och andra servicenäringars roll och betydelse i samhällsekonomin. Forskningsprojekten har oftast en nationalekonomisk inriktning och faller normalt under ett av följande forskningsområden: företagens tillväxt och dynamik; arbetsmarknad och lönebildning; digitalisering; handelns regionala betydelse; och hållbar utveckling. Forskarna vid Stiftelsen har t.ex. arbetat med projekt om sänkta arbetskraftskostnader i handeln och hur de påverkar sysselsättning och löneutveckling för handelsanställda; hur handelsföretagen har påverkats av och anpassat sig till Covid-19 pandemin; om prisjämförelsesidor gör handeln mer konjunkturkänslig och påverkar handelns lönsamhet; hur man kan hitta miljömässigt optimala lokaliseringar för handeln; hur effektiva samverkansprogram är i utsatta miljöer; samt hur effektiva olika stödmodeller för service i glesbygden har varit.

 

Ansökan

Skicka personligt brev och CV till oana.mihaescu@hfi.se senast den 30 juni 2024. Frågor besvaras av Oana Mihaescu, Forskningschef.

 

Urval och intervjuer sker löpande så ansök gärna så snart som möjligt. Tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.

 

Varmt välkommen med din ansökan!

Dela denna artikeln: