15 April, 2024

Nytt projekt: Är den gröna omställningen ekonomiskt hållbar?

Nytt projekt med Oana Mihaescu, Handelns Forskningsinstitut, Niklas Rudholm, Handelns Forskningsinstitut, Hans Seerar Westerberg, Handelns Forskningsinstitut, och Kristina Nyström, KTH. Projektet handlar om huruvida den gröna omställningen är hållbar och om effekter av stora investeringar på entreprenörskap och företagsdynamik i den svenska småstaden. 

 

De pågående storskaliga investeringarna i den gröna omställningen innebär möjligheter till ekonomisk utveckling i regioner på landsbygden och i småstäder som tidigare kännetecknats av ekonomisk nedgång. Projektet kommer därför kunna bidra med relevanta perspektiv för att kunna göra dessa investeringarna ekonomisk såväl som socialt hållbara. 

 

Särskilt kommer projektet fokusera på: 1) Vilka är de ekonomiska effekterna? Detta inkluderar effekter på sysselsättning, löner, bruttoregionalprodukt och bostadspriser. Hur påverkas företagens prestation (försäljning, lönsamhet och sysselsättning), dynamik (entreprenörskap och nedläggning) samt branschsammansättning? Innebär etableringen att regionen blir mer sårbar i framtiden? 2) Vilka är effekterna på den lokala arbetsmarknaden? Detta inkluderar effekter på sysselsättning, eventuella undanträngningseffekter, löner, uppkomst av ”fly-in-fly-out”-dynamik där anställda bor och arbetar i olika regioner, samt arbetskraftens sammansättning när det gäller exempelvis utbildningsnivå. Projektet förväntas ge värdefull kunskap om i vilken utsträckning stora industrietableringar på landsbygd och i mindre städer kan främja långsiktig ekonomisk tillväxt i dessa regioner.

 

Finansiären är Familjen Kamprads stiftelse. Forskningsprojektet kommer löpa under 2025 – 2027.

 

Läs mer här.

Dela denna artikeln: